De gevaren van Social Media

Social Media zijn een leuke manier om kennis te maken met mensen die je anders niet zou leren kennen.
Je kan een kijkje nemen in de gedachten en het doen en laten van anderen. Je kan er ook bekende Nederlanders en buitenlanders volgen.
Alleen schuilen er ook gevaren achter Social Media. Berichten kunnen soms anders overkomen als bedoeld, met de gekste gevolgen.
Berichten op social media zijn en blijven droge stukken tekst zonder emotie. Je kan de emoties wel enigzins simuleren middels bepaalde termen en middels zaken als smiley's. Echter het is en blijft een simulatie van de emotie en blijft gevoelig voor interpretatie door de andere partij.
Soms denk je een betere band met iemand te hebben dan je werkelijk hebt.
Ik zal zo een paar voorbeelden geven van wat ik heb meegemaakt, maar eerst een stukje achtergrond van mij.
Ik ben een alleenstaande man van 36, nooit een partner gehad en ook niet zoekende.
Ik luister graag naar jonge artiesten en kijk regelmatig jeugdfilms en jeugdseries. En dat wordt niet altijd even goed begrepen door anderen.
Toen ik net begon jongeren te volgen op twitter, dacht ik een goede band te hebben en makkelijk op alles te kunnen reageren.
Toen een van die jongeren begon te twitteren dat hij ziek alleen thuis was en vroeg wie er langskwam, reageerde ik dat ik zijn adres niet wist en dat het niet zou mogen van mijn baas en dat ik dus niet langs zou komen.
Omdat ik op bijna alle berichten van die persoon reageerde en vooral op dat bericht, vatte de persoon in kwestie dit verkeerd op en besloot mij te blokkeren.
Terugkijkend kan ik die persoon geen ongelijk geven. Komt nogal vreemd over als een vreemde volwassen man op bijna al jouw berichten reageert.
Een ander voorbeeld is een acteur uit een van mijn favoriete series, die twitterde dat hij in bed ging leren. Ik dacht een leuk geintje te maken en een berichtje terug te sturen dat die persoon beter op bed kon leren. Dat is blijkbaar verkeerd overgekomen, omdat die persoon mij even later ook geblokkeerd had.
Ik heb hier van geleerd, dat ik moet opletten wat ik zeg tegen anderen via Social Media, omdat mijn goede bedoelingen verkeerd kunnen overkomen.
Een ander voorbeeld van verkeerde interpretatie is een stuk recenter. Een tijd terug ben ik naar een "in-store" optreden geweest van Dave Dekker. Ik heb daar zijn optreden van het nummer "Een rotdag gehad" gefilmd met mijn telefoon en dit op YouTube gezet. Niets mis mee. Vanuit YouTube werd de titel van de video gedeeld met Twitter en facebook en stond er "Een rotdag gehad door Dave Dekker" en dat leverde vragen op "Wat is er gebeurd?". Ik had geen rotdag gehad, ik had juist een geweldige dag met het geweldige optreden van Dave.
Ook ik interpreteer berichten van anderen wel eens verkeerd.
Zo is er een persoon die een ebook had geschreven en deze wilde promoten. Omdat wij elkaar volgen op twitter deed hij dit via een DM. Alleen kreeg ik er op 1 dag naar mijn mening wel erg veel waardoor het voor mij opdringerig overkwam. Gelukkig voor die persoon ben ik niet het type dat meteen op blokkeer drukt, maar de persoon er op gewezen.
Ieder kan op zijn eigen manier omgaan met situaties die hem/haar niet bevallen op Social Media, ik ga niet zeggen dat de reacties van de personen die mij geblokkeert hebben verkeerd is, een waarschuwing zou misschien netter zijn geweest, maar dat ligt ook aan de personen in kwestie.
Ben ik gestopt met het volgen van jongeren, als gevolg van bovenstaand verhaal: Nee, absoluut niet!

Ik ben en blijf een trotse GrifFAN (Griffin Tucker), TySquad lid (Tyler Lorette), Jordaneer (Jordan Jansen), Bakianbeliever (James Bakian), Nightlighter (ALexander Wood), Libstar (Liberty Grant), TanFAN (Tanner Massey), Beamer Wigley Fan, Martine Rønning Fan, Ralfinator (Ralf Mackenbach), Fource fan, The Fandinos fan, Cyrious Fan (Dalton Cyr), Andrunic (Alexandru Grindvol) en nog veel meer geweldige jonge en oudere artiesten.
Ik heb met opzet alleen de jongere artiesten genoemd omdat je daar als volwassene nog al gauw op aangekeken wordt.

Reageren kan via: twitter, facebook, e-mail.

Deel dit gerust met iedereen die je kent, maar doe dat door de link naar deze pagina te delen en niet het verhaal over te nemen.

Remko de Keijzer
12-10-2012 (bijgewerkt: 22-04-2018)